Devamını Oku »
Kitap Adı: 25 Yıl Hiç Durmadan - Grup Yorum
Yazar Adı: Orhan Kahyaoğlu
Yazar Adı: Orhan Kahyaoğlu
Önsöz:
12 Haziran 2010’da, 25. Yıl’ının kutlandığı Grup Yorum konserinde bir kez daha şaşırmıştım. Büyük bir ilgi göreceğini kestirebiliyordum. Ama biletli 55 bin kişinin bu geceyi izlemesi, beni şaşırttığı kadar heyecanlandırmıştı. Geçen bu kadar uzun yıllara rağmen grup kadrosunda, baştan beri olduğu gibi birçok müzisyen değiştiği halde; grup müzisyenlerinden birinin hâlâ hapishanede yattığına, bir başkasınınsa ceza yediği için yurtdışına çıkmak zorunda olmasına karşın, Yorum hâlâ sahnelerde ve bu gece tam 55 bin kişinin karşısına çıkıyor. Bu, az buz bir beceri değil. Gruba yönelik baskılar hiç kesilmediği halde, müzik yapıp, şarkılar yazıp ayakta durmayı sürdürüyorlar.
Tam yedi yıl önce, gruba dair bir kitabım yayımlanmıştı. Bu kitabın merkezi Grup Yorum ve müziğiydi. Ancak ben, bununla da yetinmeyip kitabı farklı bir mecraya da taşımıştım. Kitabın adı “And Dağlarından Anadolu’ya ‘Devrimci Müzik’ Geleneği ve Sıyrılıp Gelen Grup Yorum”du. Odak ne kadar Yorum olsa da Latin Amerika’daki “Yeni Türkü” ve “Yeni Şarkı” hareketiyle başlayarak, özellikle Güney Avrupa’nın “Devrimci Müzik” geleneğini de işlemiş; oradan da Türkiye’nin “Devrimci Müzik” kültürünü ve bu kültürün sembolü şarkıcı ve türkücüleri de gün ışığına çıkardıktan sonra Yorum’un nasıl bir geleneğin takipçisi olduğunu da temellendirmeye çalışmıştım. Kitapta, 2003’e kadar uzanan devrimci ve protest müzik kültürünün bir panoramasını çizmiştim. Bunun yanında, bir de Grup Yorum’dan ayrılan müzisyenlerin yaptığı çalışmaları da kapsayan bir bölümü yapıta eklemiştim.
2010’un Nisan ayında Can Yayınları’ndan bu kitabın yeniden yayımlanması teklifini aldığımda önemli bir sorun gündeme geldi. Ben, tabii ki grubun ve gruptan ayrılan müzisyenlerin yanında, genel sol müzik portresine çok sayıda ek koymak zorundaydım. Büyük boy, fotoğraflı ve oldukça oylumlu olan bu kitaba ekleri de kattığımızda, ortaya abartılı kalınlıkta bir büyük boy kitap çıkacaktı. CanGençlik’in Genel Yayın Yönetmeni sevgili İshak Reyna’yla yaptığımız birçok görüş alışverişinden sonra, ortaya bu kitabı ikiye bölüp iki ayrı yapıt olarak yayımlama fikri doğdu. Yoksa okuruna tam anlamıyla ulaşamayacaktı bu yapıt.
Bunun üzerine, Grup Yorum’un yaşadıkları ve müziğini değerlendiren oylumlu bölümün yanında, eski Yorum üyelerini konu alan kesiti tek bir kitap olarak tasarladık. Kitabın geri kalan bölümleri; yani Dünya ve Türkiye “Devrimci Müzik” geleneğini kapsayan oylumlu bölümler ayrı bir kitap olarak yayımlanacaktı. “Grup Yorum” merkezli bu ilk kitabı, grubun 25. yılını da gözeterek şimdi yayımlıyoruz. İkinci kitapsa üstünde yine çalışılıp, genişletilerek 2011 yılında okurlara sunulacak.
Bir Grup Yorum kitabının yazılış fikri on küsur yıl öncelerine kadar uzanıyor. Söz ettiğimiz kitabı ancak 2003 yılında yayımlamıştık. Yeni baskılarının yapılamamasının en önemli nedeni kitabın yoğun ve geniş hacimli olmasıydı. O kitaptan bu yana geçen yedi yıla rağmen grubun yaşadığı sorunlar, anti-demokratik müdahaleler, gözaltılar, işkenceler, tutuklanmalar ve yasaklarda hiçbir değişiklik olmadı. Hem de “demokratikleşme” sözcüğünün iktidarlarca ve demokratlarca en çok telaffuz edildiği bu zaman diliminde. Grup, bu anlamda güncelliğinden hiçbir şey yitirmedi. Yaptıkları müziğe gelince, özellikle son albümleri ‘Başeğmeden’de günümüz kent kültürü ve müziğinin ilginç izlerini taşıyan şarkılarıyla karşılaştık. Diğer deyişle Yorum, üretimi ve yaşadıklarıyla bir gündem oluşturmaktan hiç vazgeçmedi. Bununla da kalmayıp görece popüler bir ivme kazandılar. Bunun en açık kanıtı, 12 Haziran’da gerçekleşen “25. Yıl” gecesine dair, medyanın gösterdiği aşırı ilgi oldu. Oldukça popüler birçok gazeteci ve yazarın aslında Grup Yorum’cu olduğunu da böylece öğrendik.
Bu kitabın ilk yayımlanışı ve yeniden hazırlanışının en önemli nedeni, gruba yönelik haksız baskılar olmuştur. Bu baskılar hâlâ sürmektedir. Ben de hâlâ etik olarak bu grubun özgür kılınması, şarkı yazmakta, söylemekte bir zora maruz kalmaması gerektiğini savunmaktayım. Albüm ve şarkılarının müzikal açıdan değerlendirilmesi ise kendimizin doğal hakkıdır. Şunu da vurgulamak gerek: Önceki kitapta, müzikal açıdan yaptığımız eleştiriye her çağdaş grup gibi Yorum’un da hoşgörüyle bakması, bizce onların demokrasi kültürünü özümseyişlerinin bir ifadesi. Biz şarkıları, yazıları, romanları, öyküleri, şiirleri, haberleri vs. dolayısıyla yargılanmayacak bir Türkiye’yi özleyenlerdeniz. Yorum, bu bağlamda bir özgürlük ve direnişin sembolüdür. En çok da devletin hukuk dışılığına karşı.
Bu kitabın farklı bir çehreyle, genişletilerek yeniden hazırlanışında katkısı ve desteği olan kişi ve kurumlara teşekkürü unutmak istemem. Bu çalışmanın ilk döneminden beri destekçisi olan Kalan Müzik ve sahibi Hasan Saltık’a yine sonsuz teşekkürler. Kaynakların hazırlanmasında bu kurumun ve Saltık’ın desteği çok. Hatta Saltık, bu kitabı yazmaya beni ilk yönelten, zorlayan kişidir. Bu kitabın ortaya çıkmasında, CanGençlik Yayınları’nın Genel Yayın Yönetmeni İshak Reyna’nın ciddi katkıları olmuştur. Reyna’ya ve kurumun diğer çalışanlarına da teşekkürler. Bu kitaba eskiden beri büyük emeği olan, bu baskıda da katkılarda bulunan Cem Çobanlı’ya tekrar teşekkürü borç bilirim. Ve tabii bu kitabın ortaya çıkmasında en yoğun emeği olan eşim Bilge Kahyaoğlu’na da sonsuz teşekkürler.
0 Reviews