Amerikancı Sendikalara Rağmen Sendikasız Direnişler

Amerikancı Sendikalara Rağmen Sendikasız Direnişler

Devamını Oku »

Kitap Adı: Amerikancı Sendikalara Rağmen Sendikasız Direnişler
Yazar Adı: Elmas Yalçın - Ayşenur Şimşek
Yayınevi: Boran Yayınevi


Kitabını İndirmek İçin Tıklayınız


Halkın Sesi Kütüphanesi İçin Tıklayınız



Önsöz

Ülkemizde son yıllardaki işçi ve memur direnişleri sendikasız sürdürülmektedir. Üstelik bu direnişler uzun süreli direnişler olmaktadır.

Türkan Albayrak, Nuriye Gülmen-Semih Özakça, Yüksel Direnişi, CHP’li İzmir Belediyesi’nden işten atılan Mahir Kılıç Direnişi, CHP’li Şişli Belediyesi işçileri Turan Aktaş, Salih Bitnel ve Kakil Yazar’ın ve CHP’li Çankaya Belediyesi’nden atılan Yasin Keskin’in iki ayı geçen direnişi uzun süreli, sendikasız ve sendikalara ragmen süren direnişler olmuştur.

Gerek işçi sendikaları DİSK (Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu), Türk-İş (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu), Hak-İş (Hak İş Sendikası) gerekse de memur sendikaları KESK (Kamu Emekçileri Sendikalar Konfederasyonu) işçi ve kamu emekçilerinin direnişlerine sahip çıkmamış, sahip çıkmadığı gibi emek düşmanlığı, ihbarcılık yapmış, hatta işlerini KHK (Kanun Hükmünde Kararname) ile kaybettiği için Yüksel caddesinden direnirken tutuklanan kamu
emekçilerini sendika genel kurullarında 3 saniyelik oylama ile sendikadan ihraç etmiştir.

OHAL’in(Olaganüstü Hal) hemen ardından 116 bin 296 kamu emekçisi hukuksuzca işten atıldı. KESK’in 1267 üyesi gözaltına alındı, 4350 üyesi ihraç edildi. KESK direnen üyelerine bile sahip çıkmadı.

DİSK, hiçbir işçi direnişini sahiplenmediği gibi 2016 yılında ilan edilen OHAL’le
ragmen işten atılan 2000 üyesine de sahip çıkmadı. Bugün Turan Aktaş, Yasin Keskin direnişlerine karşı kör, sağır, dilsiz.

Türkiye’de sendikalı işçi sayısı Çalışma Genel Müdürlüğü’nün 2018 Temmuz verilerine göre
1 milyon 802 bin 155. Bu rakam 2003 yılında ise 2 milyon 751 bin 670’di.

0 Reviews