Bedenimdeki 898 Yara - Hücremdeki Sır

Bedenimdeki 898 Yara - Hücremdeki Sır

Devamını Oku »

Kitap Adı: Bedenimdeki 898 Yara - Hücremdeki Sır
Derleyen: Av. Ebru Timtik
Yayınevi: Boran Yayınevi


Kitabını İndirmek İçin Tıklayınız


Halkın Sesi Kütüphanesi İçin Tıklayınız





ÖNSÖZ

Marifet hiç ezilmemek bu dünyada Ama biçimine getirip ezerlerse
Güzel kokmak Kekik misali
Lavanta çiçeği misali Fesleğen misali
Itır misali
Bedri Rahmi EYÜBOĞLU
Cephemizin Direniç Çiçeği
Ayten Öztürk’e...

Kitabın ismi ilk bakışta anlaşılmaz, farklı ge- lebilir. Çünkü, hücrede sır olamaz. Hücre, Arapça ḥacara حجر "kapattı, kısıtladı" fiilinden gelir. Yani hücrede olan hücrede kalır, hücrede bir şey gizlemeye gerek yoktur. Hücre izoledir.

Ama sır kelimesini ‘gizli tutulması gereken şey’ anlamında değil de ‘insan aklının yeterince açıklık ge- tiremediği şey, gizem’ anlamında düşününce kitabın ismini anlamış oluyoruz. Peki nedir Ayten Öztürk’ün işkence hüc- resindeki gizem? AYTEN’İN HÜCRESİNDEKİ SIR NEDİR? Nedir devrimcilerin sırrı?

İşkencecilerin alçak hücresine gizem katan ancak Ayten’in beyin hücreleri olabilir. Asıl sır işte orada,
Aytenin kafasının içindedir.

Çok vurdular yoldaşımızın kafasını duvarlara ama o sırrı yok edemediler, bir parça olsun eksiltemediler. Eksiltemezler! 6 ay boyunca işkence yapıp 898 yara bı- raktılar canımızın parçasında Aytenimizde. Yine de iste- dikleri tek bir cümle duyamadılar Aytenin ağzından, gün geldi kendi ismini bile söylemedi. Çünkü beyninin her bir hücresi İNANÇLA, KARARLILIKLA, HAKLILIKLA yoğrul-
muştur. Sırrı işte budur!

Düşüncelerini teslim almak istedi işkenceciler. Nasıl teslim edebilirdi mücadelede şehit düşmüş olan abi- sini ablasını ve yengesini, nasıl teslim ederdi şehitlerimizi, yoldaşlarını, halkımızı, davasını... Bizi biz yapan ideoloji- mizdir. Ayten, yaşamına anlam veren ideolojisini nasıl bir işkenceciye teslim ederdi? ETMEDİ.

Çok uğraştılar, ezmeye çalıştılar ama başa-
ramadılar.
Direnç çiçeğimiz, onlar ezmeye çalıştıkça
güzel kokular vermişsin etrafına. Dünyanın en güzel çiçek- leri senin direnişin kadar güzel kokamaz.

Umarız direnişini anlatabilmişizdir kitabı- mızda. Ve umarız okuyan kişi direnişinin kekik kokusunu, ıtır kokusunu, karanfil kokusunu duyumsar...

NOT: Ayten Öztürk’ün vücudundaki yara izlerinin sayısı 898’dir. En başta yaşanan bir yanlış anlaşılmadan dolayı bazı yazılar şiirler 868 diye yazılmıştır. En son Ayten Öztürk ile konuşmada 898 yara olduğu kesinleştirilmiş ve savunmasında da 898 yarası olduğunu söylemiştir.



0 Reviews