Devamını Oku »

Kitap Adı: Canım Feda
Yazar Adı: Ahmet İbili
Yayınevi: Boyan Yayınevi


Kitabını İndirmek İçin Tıklayınız


Halkın Sesi Kütüphanesi İçin Tıklayınız




Yayınevinin Önsözü


2000 yılının 19-22 Aralık günleri, ülkemiz tarihi açısından çok özel ve çok önemli günlerdi. Bu dört günü, Ümraniye Hapishanesi cephesinden anlatan "Canım Feda" kitabıyla, Boran Yayınevi olarak "Hapishaneler Dizisi" başlığı altında yayınladığımız kitaplara bir yenisini daha eklemiş bulunuyoruz.
"Yine mi hapishaneler?" diyenlere kulak asmadan devam ediyoruz; çünkü, 20 hapishaneye aynı anda düzenlenen operasyonlarda 28 tutsağın katledildiği 19-22 Aralık katliamı, aradan yıllar geçse de unutulmaması ve unutturulmaması gereken bir olaydır. Unutturmamak tarihi yazanların görevidir.
"Hapishaneler Dizisi"ne devam ediyoruz; çünkü 19 Aralık 2000'de F Tipi hapishanelerin açılmasıyla Şilen yürürlüğe konulan ve adına "tecrit" denilen zulüm, hapishaneleri Türkiye'nin gündeminde tutmaya devam ediyor.

*

Unutulmasın; 19 Aralık hâlâ devam eden bir tarihtir.
Tarihi hem kanlarıyla, hem kalemleriyle yazanların bu belgesel eserini, halkımıza sunarken, kitapta anlatılan zulüm ve direnişin, yalnızca bir "tarih" olmadığını, zulmün ve direnişin halen devam ettiğini, kitapta anlatılan sürecin henüz "nihayete" ermediğini hatırlatmak isteriz. 20 Ekim 2000'de, F Tipi hapishanelere ve tecrit politikasına karşı başlayan direniş, 7. yılına girdi. Bu kitap

baskıya hazırlanırken, tecrite karşı direnişte 122 insanımızı kaybetmiştik. Ve, içeride/dışarıda başka ölüm orucu direnişçileri, Ahmet İbililer'in yolunda, ölüme yolculuklarını sürdürüyorlardı.
"Canım Feda", aynı zamanda "Tecrite Hayır!" diyen bir haykırıştır. "Canım Feda", özgür tutsakların tecritte düşüncelerinin, inançlarının yokedilmek istenmesine karşı, olağanüstü kahramanlıkların, sınırsız bir cüret ve sınırsız fedakârlıkların sıradanlaştırıldığı bir büyük destanın öyküsüdür.
"Canım Feda"yı okudukça göreceksiniz ki, bir hapishanenin tarihi, aynı zamanda bir "şehitler geçidi" gibidir. Ülkemizdeki hapishaneler gerçeğinin en yalın ve özet hali de budur işte.

*

"Canım Feda"yı, Ümraniye Hapishanesi'nin maltasına, koğuşlarına kanı dökülenler yazdı. 19-22 Aralık günlerinde, Ümraniye Hapishanesi'nin duvarları arkasında kuşatma altında tarih yazanlar, bu kitabın da yazarlarıdır. Kitap, o günlerde Ümraniye'de bulunan, sonrasında ise F Tipi hücrelere atılan özgür tutsakların kolektif emeğiyle hazırlandı.

Kitapta, farklı tutsakların anlatımlarına, saldırının ve direnişin kronolojik sırası içinde yer verilmiştir. Ancak bu kitap yine de bir kronolojik tarih anlatımı değildir. Kitapta yeralan 90'ı aşkın öykü/anı, yalnızca o günlerde nelerin olduğunu değil, olanların temelinde yatanları anlatıyor.
Güçlerin tamamıyla eşitsiz olduğu o koşullarda böylesine büyük bir direnişi yaratan kültürü, ideolojiyi anlatıyor.

Ümraniye, 19 Aralık saldırısında, direnişin en uzun sürdüğü hapishaneydi. Dört gün sürdü direniş.
O günden bu yana geçen sürede, Ümraniye'deki di-

renişi anlatma iddiasında olan kimi yazılar, romanlar da yayınlandı. Ne var ki, direnişin gerçeğini yansıtmaktan uzaktı bunlar. Çünkü yazanların direnişte en büyük bedelleri ödeyen özgür tutsaklardan "farklılıklarını" kanıtlama kaygıları; kavgayı ve ödenecek bedelleri "en altta tutmayı" esas alan pasiŞzmlerini örtbas etme gibi subjektif yaklaşımları vardı. Bu kaygı ve subjektivizmle doğru bir tarih yazılamayacağı aşikârdı.

Tarihi kanla yazmak da, kalemle yazmak da büyük bir sorumluluk gerektiriyor. Kanını ve kalemini aynı cüret ve sorumlulukla kullananlar, can bedeli sürdürülen kavgaların yazarları olarak, bizi ülkemiz gerçeğiyle yüzyüze getiriyorlar.

Ahmet İbili, bir ziraat mühendisidir ve O, bilgisini, emeğini ve canını halkın kurtuluşuna adamış bir devrimcidir. Ahmet İbili, F Tipi hapishanelere karşı 20 Ekim 2000'de başlatılan direnişte, Ümraniye Hapishanesi'ndeki ölüm orucu direnişçilerinin komutanıdır.

Ölüm orucu direnişçilerinin kesinleştirildiği son konuşmada her gönüllüye son kez sorulan "hazır mısın" sorusuna, bir cümleyle şu cevabı vermişti:
"Bir canım var, feda olsun halkıma!"
İşte bu kitap, adını bu cümleden aldı.

Ahmet İbililer'in yazdığı "Canım Feda", bir belgeseldir. Bir tarihtir. Kan ve ateş içindeki günlerden derlenmiş bir öykü/anı demetidir.
Ve hepsinden önemlisi, "Canım Feda", Ahmet İbiliğrısıdır. Boran Yayınevi olarak bu çağrıyı letmekten onur duyuyoruz.

0 Reviews