Halkız Biz 1 - Kahramanlarımızla Varız - Halk Kahramanları

Halkız Biz 1 - Kahramanlarımızla Varız - Halk Kahramanları

Devamını Oku »

Kitap Adı: Halkız Biz 1 - Kahramanlarımızla Varız - Halk Kahramanları
Yayınevi: Boran Yayınları


Kitabını İndirmek İçin Tıklayınız



Halkın Sesi Kütüphanesi İçin Tıklayınız


Önsöz

Halklar tarih boyunca kendilerine zulmedenlere karşı kahramanlar çıkarmıştır. Egemenlerin zulümleri karşısında boyun eğmektense onlara karşı isyan bayrağı açmışlardır. Bu bazen bireysel bir çıkış olarak başlayıp kısa sürede halklaşan bir hareket halini almıştır. Ki her kahraman kendi yaşadığı dönemin ve bilinç durumunun düzeyinde isyan etmiştir. Ancak isyan edenler hep yoksullar, ezilenler olmuştur. Kendilerini ezmeye çalışan ağalara, beylere, Osmanlı ya da Selçuklu devletine karşı gelişen bu ayaklanmalar halkta karşılığını görmüştür. İsyan bayrağı çekenler yalnızca kendi bireysel intikamlarını almamış aynı zamanda yoksul halka zulmedenlerden hesap sormuştur. Halk ise onları bağrına basmış, evini açıp yemeğini paylaşmıştır.

Düşmanın hareketleri hakkında bilgi toplayıp onları en zor anlarında sahiplenmiştir. Tıpkı Çakırcalı da ya da Pir Sultan Abdal’da olduğu gibi onların öldüğüne inanmamış, onların yaşadığını söyleyerek kahramanlıklarını dilden dile taşımış, onların anısına türküler yakmış, adlarını efsaneleştirmiştir.

Anadolu halklarının tarihi kahramanlar yaratmak açısından oldukça zengindir. Egemenler onlara dün eşkıya diyordu bugün ise terörist diyorlar. Halkın haklı taleplerini dile getirmeleri, halkı ezenlerden hesap sormaları, eylemleri ile düzenin burçlarını sarsmışlardır. İşte bu nedenledir ki egemenler tarih boyunca halka önderlik eden, halkın içinden çıkıp savaşan bu kahramanları unutturmak, onları halkın gözünden düşürmek için her türlü yolu denemiştir.
Kahramanlarımız bizim tarihimizdir.

Onlar öldürüleceklerini, işkence göreceklerini bile bile bu yolu seçmişlerdir. İsyan insanlık tarihinin yarattığı en nemli değerlerden birisidir.
Zulmün, adaletsizliğin olduğu bir yerde isyan etmemek insan onurunun zedelenmesine yol açar. Tam da bu nedenledir ki silah kuşanıp dağlara çıkanlara halkımız Efelik şanını yakıştırmıştır.

Dağlara çıkanlara elbette her zaman kahraman olmamıştır. Egemenlerin uşağı olan, ağalarla işbirliği yapıp halkı ezenlere ise halkımız değer vermemiş, onları en kötü biçimde anmıştır.

Biz bu kitabımızda halk için dağları mesken edinen, halka türküleriyle, sözleriyle, eylemleriyle önderlik eden kahramanlarınızı tanıyacağız.
Onlar halk düşmanlarının korkusu halkın onurla andığı kişilerdir.

Bu kitap, ağırlıklı olarak Osmanlı'dan Kurtuluş Savaşı'nın zaferine kadarki Halk Kahramanlarını içeriyor. Ancak elbette tarih orada durmadı. Bu halk kahramanlar çıkarmaya devam etti.

Sonrasında da yüzlerce kahraman var anlatılması gereken. Onları temsilen kitabın Mahir Çayan, Deniz Gezmiş, İbrahim Kaypakkaya ve Dursun Karataş'a dair anlatımları koyduk. Halk kahramanlarımız onların önderliğinde çoğalmış, savaşmış, şehit düşmüş, Anadolu Halk Kurtuluş Savaşı'nın tarihini yazmaya devam etmişlerdir.

Halk düşmanlarının unutturmaya, yok saymaya çalıştığı kahramanlarımızı tanımak, onları örnek almak, onların yenilgilerinden dersler çıkarıp daha ileri adımlar atmak adına bu kitabımızı okuyalım, okutalım.


0 Reviews