Taş Değil Yürekti Elimizdeki

Taş Değil Yürekti Elimizdeki

Devamını Oku »

Kitap Adı: Taş Değil Yürekti Elimizdeki
Yayınevi: Haziran Yayınları


Kitabını İndirmek İçin Tıklayınız

Halkın Sesi Kütüphanesi İçin Tıklayınız





ÖNSÖZ

Oligarşi 1 Mayıs saldırısının bir parçası olarak mahkemeleri de devreye sokup, bir "1 Mayıs Davası"nı gündeme getirdiğinde 1 Mayıs direnişçileri için iki yol vardı. Ya direnişi mahkeme salonlarında da sürdüreceklerdi, ya da "kenardan dolaşarak" kurtulmaya çalışacaklardı. Ki bu ikinci yolu tercih etmek, 1 Mayıs davası özelinde "direnişçi" kimliğinden de vazgeçmek anlamına gelecekti.

"Kenardan dolaşarak" kurtulma çabaları "1 Mayıs'a katılmadım" olarak biçimlenmek durumundaydı. Bu ise 1, Mayıs'ı suç olarak kabullenmek anlamını taşıyordu ve 1 Mayıs'ın meşruluğunu sağlamak için sürdülen direniş, dökülen devrimci kanı bir kenara itiliyordu.

Oysa alanlarda sokaklarda dişe diş, göze göz bir kavgayla sürdürülen ve 12 Eylül sonrasında en büyük mesafeyi 1 Mayıs 1989 günü kateden direniş, mahkeme salonlarında da sürdürülmeliydi. Sadece alanlarda-sokaklarda değil, mahkeme salonlarında da meşruluğumuzu, haklılığımızı haykırabilmeliydik. Çünkü gerçekten haklı ve meşru olan 1 Mayıs'tı, 1 Mayıs direnişçileriydi. Bu haklılık ve meşruluğu kazanılmış bir hak olarak işçi sınıfının cephaneliğine yerleştirmenin yolu buradan geçiyordu.

Ve 1 Mayıs direnişçilerinin yarıdan çoğu direnişi mahkeme salonlarında da sürdürdüler. "Katıldık" dediler ve 1 Mayıs'ı nasıl değerlendirdiklerini, neden katıldıklarını, neler yaşadıklarını, duygularını, tepkilerini toplu dilekçelerinde ve bireysel sorgularında dile getirdiler.
Sanık olmadılar!..
Hepsi birer suçlayan olarak 1 Mayıs katliam girişiminin hesa bını sordular, Mehmet A.DALCI'nın katilini istediler.
1 Mayıs Yargılanamaz!..
1 Mayıs Engellenemez!..

Sloganlarını mahkeme salonlarında bayrak yapan bu direniş çilerin mahkemeye verdikleri toplu dilekçe ve bireysel sorguları ile mektuplarının kısaltılmış hallerini okuyucuya sunarken bu di lekçe ve sorgular ile bunları ortaya çıkaran tavrın direniş gelene ğimize önemli bir tecrübe kazandırdığı inancımızı vurgulamak is tiyoruz.

HAZİRAN YAYINEVİ

0 Reviews