Halkın Hukuk Bürosu Savunmalar Derleme 2

Halkın Hukuk Bürosu Savunmalar Derleme 2

Devamını Oku »


Kitap Adı: Halkın Hukuk Bürosu Savunmalar Derleme 2

Yazar Adı: Selçuk Kozağaçlı

Yayınevi: Boran Yayınevi

Basım Tarihi: Şubat 2024

 

Kitabını İndirmek İçin Tıklayınız

 

Halkın Sesi Kütüphanesi İçin Tıklayınız

 

 

Selçuk Kozağaçlı

1973 İstanbul doğumlu, orta halli bir memur ailesinin çocuğu…

Ankara Hukuk Fakültesi’inden

mezuniyet…

ÇHD üyeliği…

Halkın Hukuk Bürosu…

Siyasi tutsakların vekilliğinin almaya başlar. 1999 yılı Ulucanlar Hapishanesinde yapılan katliam onda büyük etki bırakır. Vahşice işkence yapılarak katledilen tutsakların bir kısmı kendi müvekkilidir. Üzüntüsü öfke ve kine dönüşür.

Hayat arkadaşı Betül Vangölü Kozağaçlı’nın sözlerini unutmaz.

“96′da akademide kalmak veya memur olmak yerine avukatlığı seçmemi sağlayarak yaşamıma bir rota çizdi. Kör bir gecede -hayatımızda ilk defa- basılıp saldırıya uğramış bir kuruma girmeye çalışırken beni asansörde duvara yaslayıp; “eğer birisi kendini gözaltına aldıracaksa şimdi ben aldırıyorum, sen dışarıda daha çok işe yararsın, o yüzden koruma reflekslerini kaldır!” diye uyararak önüme geçip sıradan bir kadın- erkek ilişkisine hapsolmamamızı sağladı. Nihayet o karanlık Ankara Eylül’ünde morgun önünde verdiği üç ultimatomla beni bugüne kadar sapmayacağım hizaya soktu; “Bir; yüzünden o ağlamaklı ifadeyi sil, öldürenler karşımızda, onları memnun etme! İki, gömleğini pantolonuna sok, kendine çeki düzen ver, arkadaşlarımızın ailelerinin bizden başka güveneceği insan yok, güven ver! Üç; bunu yapanları ve yaptıranları yaşadığımız sürece birbirimize hiç unutturmayalım, nefretimiz azalmasın ve hesabını soralım!”. Bu sağduyulu kadınla evli olmak ve onunla birlikte devrimcileşmek de bir başka şansım ve dinginliğim.”

Kendini artık devrimci bir avukat olarak görmeye başlar. Kozağaçlı, Halkın Hukuk Bürosu ile birlikte avukatlık mesleğini duruşma salonlarından çıkaran bir hak savunuculuğunun etkin avukatlarından biri haline gelir.

Av. Behiç Aşçı’nın Ölüm orucu süreci, Ebru Timtik’in bilgisi ve direnişçiliği onu etkiler.

Ulucanlar katliamı başta olmak üzere hapishaneler katliamlarında mağdur tutsak yakınlarının avukatlığını üstlenir. Hasan Ferit Gedik ve Dilek Doğan gibi yargısız infaz edilenlerin davalarını, Soma Maden katliamında madencilerin avukatlığını, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça gibi işinden atılan emekçilerin hak alma mücadelesinde avukatlıklarını üstlenir. Suriye’de sivil halka yönelik saldırgan ve gizli politikaları da mercek altına alıp dava oluşturmaya çalışır.

Kozağaçlı ve Halkın Hukuk Bürosu avukatları iktidarın hedefi haline gelirler.

18 Ocak 2013 tarihinde 10 avukatla birlikte Selçuk Kozağaçlı da gözaltına alınıp tutuklanır. Somut delillere dayanmayan dava çöker ve avukatlar 1 sene 2 aylık tutukluluğun ardından tahliye edilirler.

Nuriye ve Semih’in 14 eylüldeki duruşmalarından iki gün önce 12 Eylül 2017 tarihinde Halkın Hukuk Büroları yeniden basılır, 18 avukat gözaltına alınır ve tutuklanır. Bir yıl sonra ilk celsede hepsi tahliye olur. Dava bir kez daha çöker. Ancak 17 avukatın 12 si hakkında 10 saat sonra -besbelli ki siyasi talimatla- yeniden tutuklama kararı çıkarılır.

2019 yılına gelindiğinde henüz ne iddia makamının tanıkları dinlenmiş, ne de savunmalar yapılmıştır. Davaya konu olabilecek somut bir delil yoktur. Ama iktidarın bir gece talimatı ile kurulan mahkeme heyetinin acelesi vardır. Sanık ve dinleyicilerin salondan atıldığı bir günde, boş salona okunan kararla avukatlara 159 yıl ceza verilir.

2022 yılı Kasım ayında yeniden görülen davada Selçuk Kozağaçlı hukuk bilgisi ve dik duruşu ile iddianameyi çürüttü, yargılayanları yargıladı, kamuoyu nezdinde mahkum etti. Buna rağmen yine siyasi bir müdahalenin sonucu olarak kukla hakimler tarafından 13 yıl hapse mahkum edildi.

Mahkumiyetinin ilk bir yılını tek başına bir hücrede geçirdi. “Yenilmek değil ama vazgeçmek sadece geleceğimizi değil, geçmişimizi de karartır” diyerek devrimci avukatlık anlayışı ile hapiste de yazmaya ve üretmeye devam etti.

Kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği’nin (ÇHD) yeniden kurulmasının ardından, yapılan 18-19 Ocak 2020 tarihli ilk genel kurulda Silivri Cezaevinde tutuklu bulunan Selçuk Kozağaçlı yeniden genel başkan seçildi.





0 Reviews