YALAN HABER YÜZYILI

YALAN HABER YÜZYILI

Devamını Oku »


Kitap Adı: YALAN HABER YÜZYILI

Yazar Adı: ÖZKUT ÖZKAN

Yayınevi: Boran Yayınevi

Basım Tarihi: Mayıs 2024

 

Kitabını İndirmek İçin Tıklayınız

Halkın Sesi Kütüphanesi İçin Tıklayınız

ÖNSÖZ

Gazze aylardır acımasızca bombalanıyor… Her gün, her saat her dakika silahsız savunmasız a“sivil”lerin üzerine bomba yağıyor. Küçücük bedenler beyaz kefenlere sarılıyor, yaralananlar kan ve gözyaşı içinde çaresizce bekliyor, tedavi imkanları bile yok. İsrail ablukası tüm sertliği ile sürerken açlık ve hastalıklardan ölenlerin sayısı da artıyor. Tüm evler, yollar, yaşam alanları bombalarla enkaz yığınına çevrilmiş…

Her şey tüm dünyanın gözleri önünde…, televizyon kameraları bu katliamı, bu soykırımı naklen dünyaya duyuruyorlar. Kendilerine mikrofon tutulan Gazzeliler “insanlık nerede” diye haykırıyorlar. Dünya’ya her gün “insan hakları” dersi veren ABD, İngiltere ve diğer müttefikleri sessizce izliyorlar olan biteni.

İsrail saldırısının başında Tel Aviv’e koşarak Netenyahu yönetimine desteklerini bildiren, “İsrail halkının kendini savunma hakkı” olduğunu söyleyen ABD, İngiltere, Fransa ve İtalya yöneticileri katliamcı İsrail yönetimine silah göndermeye devam ediyorlar.

İsrail kendini savunuyormuş…

Peki 7 Ekim eylemlerinden önce on yıllardır her gün saldırılara maruz kalan, işkence gören, hapishanelere doldurulanlar kimler? Milyonlarcası topraklarından kovularak yıllardır komşu ülkelerde iltica kamplarına sürünmeye mahkûm edilenler kimler? Gazze şeridine sıkıştırılan, kendi ülkelerinde hapishane koşulları yaşatılanlar kimler? Kendi ülkesi evleri, bahçeleri ellerinden alınanlar kimler?

Filistin Halkının kendini savunma hakkı yok mu?

Emperyalist ülkelerin başkanları, kendi saflarını belli ettiler. Yine kendi sömürücü egemenlik sistemlerinin bekası peşindeler. Bunun için yine bombalıyor, yakıp yıkıyorlar. İnsan hayatı onlar için hiçbir şeyi ifade etmiyor.

Yugoslavya…, Irak…, Libya…, Suriye…, Ukrayna… ve son olarak Gazze…

ABD ve AB ülkelerinde şaşırtıcı, düşündürücü bir gerçek daha yaşanıyor. Halk adeta felç olmuş gibi. Sanki duymuyor, görmüyor, hiçbir tepki vermiyorlar. Bazı büyük şehirlerde Filistin halkına destek eylemleri olsa bile, bunlar yaşanan ağır insanlık suçu karşısında küçük kalıyor. ABD senatosunda İsrail’e büyük miktarda yardım tasarısı kabul ediliyor. İsrail sivil halkı bombalamaya hiç ara vermiyor!

Sözde Demokrat Avrupa’da Rus Sputnik Haber ajansını izlemek engellenmiş durumda. Rusların kendilerini ifade hakkı yok. Eurovision Şarkı yarışmasında Filistin bayrağı ile salona girmek yasak. ABD üniversitelerinde Gazze katliamını protesto eden öğrencilere polis sert bir şekilde müdahale etti. Avrupa’nın pek sevdiği ifade özgürlüğü hakkı tel tel dökülüyor.

ABD ve NATO’nun başrolde olduğu tüm bu saldırılar artık Medya araçlarından naklen izleniyor.

Ancak herkes aynı pencereden izlemiyor!

Açıkça söylenen yalanlara halk nasıl inanıyor?

Kafaları bulandıran, insani refleksleri bile felce uğratan, halkları sanki uyuşturucu almış gibi hareketsiz bırakan ne?

Medya’nın bu durumdaki rolü ne? İşte üzerinde durmak istediğimiz konu bu!

Medya’nın son yıllarda eski sömürgecilik dönemindeki Kilise’nin misyonundan bile daha etkin bir rol aldığı üzerine birçok kitap yazıldı. Algı operasyonları ve yalanlar teşhir edildi. Ancak yetmiyor. Gazze’deki katliamlar karşısında yaşanan sessizlik, içinde bulunduğumuz yüzyılda düşünce sistemimize yönelik nasıl bir saldırının olduğunu araştırma, inceleme ve öğrenme görevini koyuyor önümüze.

Elinizdeki kitap bu amaca yönelik, belli somut örneklerden hareketle yazıldı. “Yalan Haber Yüzyılı” gerçekleri öğrenme sürecine bir nebze olsun katkıda bulunabilirse amacına ulaşmış olacak.

Yalanlara teslim olmayacağız.

Özkut Özkan

Mayıs 2024





0 Reviews