Ayetullah'ın Topları İran'ın ve İslam Devrimi'nin Öyküsü

Ayetullah'ın Topları İran'ın ve İslam Devrimi'nin Öyküsü

Devamını Oku »



Kitap Adı: Ayetullah'ın Topları İran'ın ve İslam Devrimi'nin Öyküsü

Yazar Adı: Muhammed Hasaneyn Heykel

Yayınevi: Boran Yayınları

Basım Tarihi: Ağustos 2024

Çeviren: Özgür Tutsaklar

 

Kitabını İndirmek İçin Tıklayınız

 

Halkın Sesi Kütüphanesi İçin Tıklayınız

 

Kitaba dair not:

Okumakta olduğunuz “Ayetullah’ın Topları” kitabı, Özgür Tutsaklar tarafından özenle ve emekle çevrisi yapılmış olup halkımıza sunulmuştur.

Kitabın birinci baskısı “Dar Eş-Şuruk (Gündoğumu Yayınevi)” isimli yayınevi tarafından 1982 yılında yapılmıştır.

Lakin bu kitap, yayınevinin 1983 tarihli üçüncü baskısı olan kitabından bizzat çevirisi yapılmıştır.

Tüm halkımıza Boran Yayınları adına iyi okumalar diliyoruz!

 

Türkçe Baskıya Önsöz

“Ayetullah’ın Topları” kitabı 1979 yılında gerçekleşen İran İslam Devrimi’ni, onu hazırlayan koşulları İran’ın tarihine de özet şeklinde değinerekanlatıyor.

İran İslam Devrimi ABD’nin Ortadoğu’daki en önemli vurucu güçlerinden birini, Şah rejimini yıktı. Döneminde emperyalizme vurulmuş güçlü bir darbeydi. O günden itibaren inişli çıkışlı da olsa bölgede Amerikan politikalarına sorun çıkaran bir ülkedir İran. O nedenle sürekli şekilde ABD’nin  mbargolarına maruz kalmakta, “şer üçgeni”, “değiştirilecek rejimler” gibi listelerinde sürekli yer almaktadır.

ABD/AB emperyalistlerinin sürekli diplomatik baskıyla, kimi zaman İsrail tarafından ülke içinde operasyonlar yapılarak, kimi zaman Hint Okyanusu’nda gemileri ABD tarafından taciz edilerek, kimi zaman Kasım Süleymani gibi en önemli komutanlarını ABD eliyle haydutça katledilerek teslim alınmaya çalışılıyor İran.

Ülke içinde “STK’lar” ve Halkın Mücahitleri gibi işbirlikçileşmiş örgütler aracılığıyla halkın haklı tepkileri emperyalist kanala yönlendirilmeye çalışılmakta, bunlar da emperyalistler tarafından finanse edilmektedir.

Diğer yandan, emperyalizme karşı tavrında yalpalansa da İran Suriye’de, Lübnan’da, Yemen’de emperyalizme karşı savaşanları desteklemektedir. Bu da emperyalizmin tepkisini daha çok çekmektedir. İran’ın bu desteğinin tarihsel arka planında Şiilik düşüncesi vardır.

1979’da “İran politik devrimiyle doruğa çıkan İslam radikalizminin temel dinamiği olan Şiilik tarihsel olarak dini-siyasal otoritenin uzağında kalan ve baskı altında tutulan kesimleri çatısı altında toplamıştır.

İkinci sınıf görülen ve sürekli baskı altında tutulan bu kesimler için Şiilik bir çeşit sığınak ve toplumsal muhalefet zeminidir.” (Haklıyız Kazanacağız)

Ancak bu sığınak ve toplumsal muhalefet zemini sınıf karakterinden dolayı güçlü değildir.

Dünya görüşünün, yani İslam’ın “doğal sonucu olarak kapitalist ilişkilere karşı çıkarak tasfiye edebilecek ve ortaya alternatif koyabilecek bir durumu yoktu. Devam eden ve tasfiye gücüne sahip olmadığı kapitalist ilişkiler, Molla rejiminin her zaman emperyalizmle tekrar bütünleşmesinin zeminini yaratmaktadır” (Haklıyız Kazanacağız).

Nitekim İran İslam Devrimi’nin üzerinden 45 yıla yakın zaman geçmiş ve İran’da kapitalist ilişkiler daha da güçlenmiştir. Geçen yıllar içinde İran İslam rejiminin emperyalizme karşı tavrı sürekli inişli çıkışlı olmuş ve genelde emperyalist sistemle bütünleşme eğilimini sürdürmüştür.

Diğer yandan İran’daki Molla rejiminin halkın ekonomik, sosyal, siyasal hiçbir sorununu çözemeyeceği pratikte de görülmüştür. Bugün İran’da yoksullar daha yoksul, zenginler daha zengindir ve iktidar bir avuç Mollanın elindedir. Kürt, Türk, Arap halkları ulusal baskı altındadır.

Dolayısıyla Mollaların anti-emperyalistliği konjonktüreldir, yani dönemin ürünüdür. Fakat bu böyle diye anti-emperyalist tavır aldıkları yadsınamaz. Bu tavırlarıyla ezilen halklar safında oldukları da… Kendi halkına karşı baskıcı yaklaşımları mahkûm edilmeli, emperyalizme karşı tavırları desteklenmelidir.

İşte, Muhammed Hasaneyn Heykel bu kitapta kendi bakışıyla Mollaları ve İran İslam Devrimi’ni anlatmıştır.

Muhammed Hasaneyn Heykel kimdir?

1923 Kahire doğumlu bir yazardır. 1957-1974 yılları arasında Mısır’ın ünlü yurtsever gazetesi El-Ahram [Piramitler]’in genel yayın yönetmenliğini yaptığı dönemde ünlenmiştir.

Dönemin Mısır Cumhurbaşkanı Cemal Abdülnasır’ın yakın dostu ve güvendiği kadrolardan biridir. El-Ahram’ın başına bu nedenle getirildi. Muhammed Hasaneyn Heykel kısa dönemli bakanlıklar yaptı dönem dönem. Mısır’ı temsilen görüşmelere katıldı.

Abdülnasır’dan sonra Mısır Cumhurbaşkanlığına gelen Enver Es-Saadat’in izlediği ABD yanlısı politikayı eleştirdiği için Al-Ahram’dan uzaklaştırıldı. Mısır’la ‘İsrail’ arasında imzalanan Camp David Anlaşması’na da karşı çıktı. Es-Sedat tarafından hapse atıldı.

Ancak Es-Sedat öldükten sonra hapisten çıkabildi. Kısacası Muhammed Hasaneyn Heykel Arap Milliyetçisi, Nasırcı, Arap tarihinin dönüm noktalarında gazeteci-tanık olarak bulunmuş, hatta bazılarında resmi veya gayri-resmi diplomatik misyonlar da üstlenmiş, kendine has üslubu ile tanıklıklarını yazmış, ekol yarat mış bir gazeteci yazardır. Yazarın bir kıs mı Türkçeye de çevrilmiş onlarca kitabı vardır.

Kahire Dosyası, 1973 Arap-İsrail Savaşı, Öf-Al-Ahram binasının dış cephesinde bulunan M. Heykel’in bakır levhası kenin Sonbaharı… bunlardan sadece birkaç ta- nesidir.El-Ahram, Rose El-Yousfi, Egyptian Gazette, Aher Sea, El-Ahbar gibi Arapça, İngilizce birçok gazetede yazarlık, yöneticilik yaptı. Heykel Orta- doğu’nun, Mısır’ın yakın tarihini anlatan birçok kitaba ve araştırmaya imza atmış, El-Cezire tele- vizyonunda uzun süre boyunca “Heykel’le Birlik- te” programında siyasi yorumculuk yapmıştır.

Yazdıkları tabii ki tanıklıklarıyla beraber siyasi bakış açısını yansıtır.

 

Kullandığı kavramları buna göre tercih etmiştir. Dolayısıyla çeviride bunu elden geldiğince yansıttık. Bu kavramlardan biri de yazarın “Karşı darbe” tanımlamasıdır. İlerici darbelere (Abdülnasır vb.) “devrim” derken, emperyalizm ve işbirlikçilerinin tezgâhladığı karşı-devrimci cuntalardan ise “karşı-darbe” diye söz etmiş.

Bu kavramlaştırmada yazarın devrime bakışı, orduyu bir ülkede düzen değişikliği için temel ve karşı konulamaz bir güç olarak göre siyasi anlayışı belirleyicidir. Kitabın okunmasını kolaylaştırmak için “karşı- darbe” dediği yerlerde “darbe” şeklinde çevirmeyi yeterli gördük.

Bazı yerlerde konusu daha net anlaşılması için köşeli parantezler

“[]” ekledik. Bu parantezlerin tümü çevirmenin açıklamalarıdır.

Yazarın birçok cümlesinde açıklama yaparken “–” işareti kullanımı genel dilbilgisi kurallarına aykırıdır. Yine de üslubuna sadık kalmak adına çeviride tire işaretini yazarın kullandığı şekilde kullanmaya özen gösterdik.

Kitabı neden çevirdik? Neden okunmalı?

Bu kitap İran İslam Devrimi’ni belli yönleriyle ele alıyor.

Özellikle Şah Rıza, El-Humeyni ve Arap ülkeleri çevresinde dönen ilişkileri anlamak açısından çok yararlıdır. Asıl önemi ise tarihsel bir sürecin Arap halkları gözünden nasıl göründüğünü, hangi sosyal, kültürel, dini, tarihi… dinamikleri harekete geçirdiğini ve duygu dünyasın- da nasıl izler bıraktığını ortaya koymasıdır. Muhammed Hasaneyn Heykel Arap halklarının ve bölgenin tarihi ile ilgilenen kimsenin ihmal edemeyeceği bir yazardır.

 

Bismillahirrahmanirrahim

“Olsaydı etkim Allah gibi yıldızlar üzerinde

Bir iz bırakmazdım yıldızlardan geriye

Yıldızlar yaratırdım olduğu yerde dönen

Ve özgürlük severler nasıl isterse öyle giden”

(Ömer Hayyam Rubailerinden)

“Papanın kaç tümeni var?”

(Stalin’e atfedilen bir söz)

“Allah aşkına söyle… kimmiş bu El-Humeyni?!!”

(İmparatoriçe Ferah, Nisan 1978)




0 Reviews